Vanaf deze maand zal er elke maand een blog van ons verschijnen. Om te beginnen zullen we ons even aan jullie voorstellen.
Wij zijn José Veltman; Grand Prix amazone ORUN 4 instructrice en eigenaresse van het zadelmerk Graziozo en Dimphy van Oss; subtopamazone, fysiotherapeut met specialisatie van het bekken en eigenaresse van Equithem training.
Deze eerste blog gebruiken we als introductie zodat jullie een beetje een indruk krijgen wat je van ons kunt verwachten qua inhoud in de toekomstige blogs. Wij hebben de handen in een geslagen omdat wij vinden dat er nog veel winst te behalen valt in de houding van ruiters. We zullen dieper ingaan op de houding en zit van de ruiter, de meest voorkomende problemen en waar deze door veroorzaakt worden en natuurlijk wat je hieraan kunt doen om dit te verbeteren.
Want wie wil nu niet een mooie zit? Wij wel in elk geval. Voor een groot deel is de juiste bekkenpositie erg belangrijk om geen stoel zit te ontwikkelen, want zonder de juiste bekkenpositie kun je nu eenmaal niet een optimale stille zit ontwikkelen. We zien veel ruiterklachten in de rug en nek door deze verkeerde basis. Hier gaan we later in deze blog nog dieper op in.
Om een goed beeld te krijgen waar de verbeterpunten voor de ruiter liggen maken wij gebruik van de flexsaddle. De flexsaddle is een houding- en zit trainer waarbij er middels een computeranalyse je houding in beeld wordt gebracht. Wat er tijdens de analyse naar voren komt is vaak heel herkenbaar voor ruiters. Deze analyses gebruiken wij ook vaak tijdens beurzen en evenementen dus mochten jullie nieuwsgierig zijn naar je eigen verbeterpunten, kom gerust langs om een analyse te doen.
We weten allemaal dat paardrijden een puzzel is en dat er allerlei factoren bijdragen om deze puzzel compleet te krijgen. Denk aan ruiterbalans, ruiterhouding, een juist zadel, een kundige instructeur en vanzelfsprekend een gezond paard maar we hebben natuurlijk ook te maken met de natuurlijke scheefheid van ruiter en paard, de anatomie van ruiter en paarden de uitdaging die het met zich mee brengt.
Met als gevolg lichamelijke klachten voor de ruiter, scheef worden van je zadel en niet te vergeten je paard die je daarmee natuurlijk ook in de weg zit, waarvan we allemaal weten dat dit verstrekkende gevolgen heeft voor zowel ruiter en paard. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in je eigen ruiterhouding.
Met als gevolg lichamelijke klachten voor de ruiter, scheef worden van je zadel en niet te vergeten je paard die daar natuurlijk ook mee in de weg zit, waarvan we allemaal weten dat dit verstrekkende gevolgen heeft voor zowel ruiter en paard.
Als de ruiter geen goede ruiterhouding heeft kan dit komen doordat de hij/zij niet voldoende bekkenmobiliteit, of stabiliteit heeft. Denk aan een zadel die te weinig ondersteuning geeft aan de ruiter of een zadel die de ruiter ‘op sluit’ waardoor hij/zij wordt geblokkeerd in het meebewegen van het paard. De rug van je paard wordt ontlast als je soepel kunt meebewegen.
Hoe minder storing, hoe minder de belasting. Door de vele ruiterklachten die ik behandel (Dimphy) zie ik veel fysieke lichamelijke gevolgen die veroorzaakt worden door een zadel dat niet aansluit op de anatomie van de ruiter. Helaas wordt dit door vele zadelmakers gemist. Het creëren van een soepel, uitgebalanceerd paard vereist dat de ruiter dus een op zijn anatomie gebaseerd zadel heeft.
Je bekken is de basis voor een stevige kern. Elke beweging wordt geaccentueerd met een kanteling van het bekken in het ritme van het paard. Als je te weinig bewegingsvrijheid hebt en beperkt wordt in je bekkenmobiliteit door een zadel, kun je je paard hiermee storen in zijn ritme omdat je niet flexibel mee kunt bewegen in elke richting.
Je brengt je paard uit balans en houdt hem eigenlijk tegen door zijn beweging te blokkeren. Kortom: het zadel moet passend zijn bij het paard en de ruiter en vormen zo een fundament voor een correct geplaatst bekken. Samen trainen we gericht je houding. Dit zorgt dus voor de optimale houding van de ruiter.
Door middel van deze blog willen we jullie iets bijdragen over de aspecten die belangrijk zijn voor een goede zit. In de volgende blogs meer hierover!
Wil je meer informatie over onze zadels of wil je graag een afspraak maken om een zadel te passen? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.