Je bekken als basis voor een onafhankelijke zit en een goede ruiterhouding

Zoals we in de eerste blog al hadden geschreven, heeft je bekken een belangrijke invloed op je houding en zit tijdens het paardrijden. Vanuit je bekken middenstand kun je je bekken optimaal gebruiken en zo de beweging van je paard het beste volgen. Vanuit deze basis geeft dit ook de maximale positieve positie van je ruggenwervels en worden rug- en nekklachten voorkomen. In deze blog behandelen we hoe de anatomie van het bekken invloed heeft op de ruiterhouding, hoe jouw paard je eigen bekken beïnvloedt, de relatie van jouw bekken ten opzichte van het zadel en hoe je meer inzicht kan krijgen in je eigen ruiterhouding. 

Natuurlijke scheefheid van een paard

Dan is er natuurlijk nog het links-rechts verschil bij een paard, ook wel zijn natuurlijke scheefheid genoemd. Zoals iedereen wel herkent is er altijd een ongelijkheid tussen links en rechtsom. Vaak is het zo dat een paard op één kant minder buigt. Als een paard bijvoorbeeld linksom minder buigt zal de ruiter meer op de rechterkant worden gezet.

Met als gevolg dat dit probleem alleen maar groter wordt en het paard nog minder zal gaan buigen. Dit heeft dan weer invloed op je beenligging en bekkenpositie. Ook heeft dit invloed op de ligging en vulling van je zadel. Het is dus enorm belangrijk dat de ruiter hierop traint.

Inzicht krijgen in je eigen ruiterhouding

Een goede tip om meer inzicht te krijgen in je houding is om achter op je zadel een stukje tape te plakken (verticaal) op je shirt. Vervolgens laat je iemand recht van achteren een filmpje maken en dan kun je heel duidelijk zien wat er gebeurd. Om dit te verbeteren zal je dus moeten trainen op het rechtrichten van je paard en je ruiterhouding.

Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de flexsaddle trainer waarbij je bekken en ruiterhouding worden getraind. Hierdoor zal een duidelijke verbetering van je zit zichtbaar worden, met als gevolg een rechter paard. We willen natuurlijk allemaal een mooie zit en vanuit de optimale basis bekkenpositie zit je vanzelf beter en haal je veel meer uit je training met je paard.

Dit levert een groot voordeel op voor je paard omdat je gewicht mooier centraal is, je minder druk geeft op de lendenen van je paard. Door beter mobiel te zitten kun je je voorstellen dat dit voor je paard ook veel comfortabeler is. Om dit beter te kunnen begrijpen zullen we in deze blog dieper ingaan op de anatomie, stabiliteit van het bekken, de types en de stand van je bekken.

Anatomie van het bekken

Veel problemen die voorkomen bij een goede houding en zit zijn te wijten aan ‘het centrum van je lichaam’, namelijk je bekken.Laten we het er als eerst over hebben waaruit het bekken (qua structuren) bestaat. Je bekken (pelvis) bestaat uit twee darmbenen die aan beide kanten worden verbonden door het schaambeen voeg aan de voorkant. Aan de achterkant worden de darmbenen verbonden door het heiligbeen, deze 2 vormen het SI gewricht. Het heiligbeen loopt uit tot je staartbeen.

Het darmbeen bestaat uit je schaambeen en je zit-been en vormt daardoor ook meteen je kom van het heupgewricht. Aan de onderkant van je zit-been zitten de zitbeenknobbels. Wanneer je op een harde stoel zit, kun je deze zitbeenknobbels voelen. Je benen en de wervelkolom zijn middels het bekken verbonden.

Blog Graziozo

De spieren in relatie tot het bekken

Behalve botdelen hebben we ook te maken met spieren. Spieren hechten vast van botpunt tot botpunt zoals we hiervoor al hebben besproken.

Hierbij behorende:

-Bekkenbodem
-Buikspieren
-Rugspieren
-Bilspieren
-Beenspieren

De stabiliteit van je bekken

DE STABILITEIT VAN JE BEKKEN

Stabiliteit betekent dat er een situatie ontstaat waarin zonder verstoring er geen verandering zal plaatsvinden. Wat draagt bij aan stabiliteit?

We kunnen de term stabiliteit onderverdelen in 3 delen:

-Het passieve systeem: wervels, gewrichten en banden.
-Het actieve systeem: spieren en pezen.
-Het neurale systeem: het zenuwstelsel.

De vorm van het bekken zorgt ervoor dat er stabiliteit plaats vind. Dit is mede afhankelijk van het type bekken wat men heeft. Zo zit er een verschil in het mannen en vrouwen bekken.

Blog Graziozo

Vrouwen hebben relatief een breder en wijder bekken dan mannen, de hoek tussen de beide darmbenen is ook groter. Omdat beide heupen bij mannen wat smaller zijn, zijn de spieren die tevens voor stabiliteit zorgen ook korter en massiever waardoor zij meer stabiliteit kunnen handhaven tijdens het paardrijden. Zij hebben dus van nature een stabielere zit en betere ruiterbalans, sorry dames.

Het staartbeen is bij mannen ook relatief langer dan het vrouwelijke staartbeen. Enerzijds zorgt dit er voor dat mannen minder support nodig hebben om hun bekkenmiddenstand te kunnen handhaven, anderzijds zorgt dit voor minder mobiliteit in tegenstelling tot de vrouw.Dus gelukkig voor de vrouwen zijn zij in dat opzicht weer in voordeel ten opzichte van de man.

Dus gelukkig voor de vrouwen zijn zij in dat opzicht weer in voordeel ten opzichte van de man.

De stand van je bekken ten opzicht van het zadel

Wanneer je zadel goed is aangepast op jouw type bekken, dan klopt de schouder, heup en haklijn. Hierbij wordt de lage rug het beste ondersteund. Wanneer dit niet goed ondersteund wordt door de stand van je bekken, dan kan het zomaar zijn dat je naar vervangende ondersteuning zoekt door te gaan compenseren elders in het lichaam of wordt je bekken in een positie gezet waarbij je niet optimaal in alle richtingen mee kunt bewegen met je paard.Dit uit zich bijvoorbeeld in; een stoel-zit, nek- en rugklachten, geen stille zit of het onderbeen en bovenlichaam dat niet op de ideale lijn zit.

Blog GraziozoBlog GraziozoBlog Graziozo

De meest optimale positie van een gewricht waarin het de meeste ruimte heeft om te kunnen bewegen, ook wel de neutrale zone genoemd.

Ook kan het zijn dat een gewricht onvoldoende form closure (de vorm van je bekken) of onvoldoende force closure (de stabiliserende spieren) heeft. Hierdoor neemt de neutrale zone af in het bekk waardoor er minder stabiliteit is.

Ook kan het zijn dat door bijvoorbeeld littekenweefsel, minder mobiliteit van het bekken of door overmatige compressie van een te krap zadel de neutrale zone af neemt.

Wanneer de ruiter meer moeite moet doen door elders in het lichaam te gaan compenseren en bepaalde spieren gaan aanspannen terwijl dit niet de bedoeling is, neemt de neutrale zone ook af.

Bovenstaande verklaart waarom als een bekken in een positie wordt gezet, bijvoorbeeld naar voren gedraaid wordt, er een luie stoelpositie aangenomen wordt. Wij hopen jullie wat meer inzicht te hebben gegeven over het belang van een goede ruiterhouding tijdens het paardrijden.

Graag tot de volgende blog.

José & Dimphy

Contact opnemen

Wil je meer informatie over onze zadels of wil je graag een afspraak maken om een zadel te passen? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.