Pasconsult dressuurzadel Graziozo met bekken analyse

Het kopen van een dressuurzadel is een best grote uitgave. Je wilt een zadel wat goed ligt op je paard maar ook een die voor jou lekker zit. Het is daarom belangrijk dat je dressuurzadel goed wordt aangemeten door een kundige zadelpasser. Graag willen wij in deze blog dieper ingaan op het pasconsult met de dressuurzadels van Graziozo omdat wij een concept aanbieden wat geen enkel ander zadelmerk aanbied. Om te beginnen zullen we iets meer vertellen over het ontstaan van dit unieke concept.

Pasconsult Graziozo

Het dressuurzadel of eigenlijk zadels in het algemeen hebben van oudsher de bijzondere eigenschap dat het dieptepunt verder naar achter ligt en de beugelriemhaak verder naar voren. Dit resulteert in een stoel-zit, een houding die we vaak tegen komen. Misschien ken je dit soort ruiter of misschien loop je hier zelf tegenaan? Het zit natuurlijk ‘prettig’ om ergens tegen aan te leunen en te hangen.

Wie weet heb je een kantoorbaan naast het paardrijden of een staand beroep? In het begin van de werkdag: je zit rechtop, klaar om de werkdag te beginnen. Maar naarmate de dag vordert ben je toch geneigd om meer onderuit te gaan zitten. Staand: je knieën te overstrekken en meer in de onderrug te ‘hangen’ of op een been te gaan leunen en de tegendruk tegen je lichaam te voelen zodat je minder moeite hoeft te doen.

Dit zien we vaak terug in de zit van de zadels. Voorbeeld: kun je je voorstellen wanneer je jouw elleboog maximaal strekt en je deze laat hangen het je niet veel moeite kost? Nee, hij ‘hangt’ als het ware ‘lekker’ in je gewricht. Hetzelfde geldt als wanneer jij in een stoel-zit zit.

Het zit lekker, maar probeer maar eens wat meer kanten op te bewegen. Niet makkelijk he? Je kunt niet verder strekken, draaien, naar links en rechts bewegen maar wel heel ver buigen. Dat willen we natuurlijk niet terug zien in het paard. We willen een mooie vrije beweging zien waarin het paard ‘ongedwongen’ alle kanten op kan bewegen met je zit vanuit een correct middelpunt.

Ruiterhouding

De middenpositie

- De middenpositie van een gewricht bepaalt dus de mobiliteit. Hoe meer je in het midden zit, hoe meer mobiliteit in alle richtingen (indien geen bewegingsbeperking, wat je door een fysiotherapeut na zou kunnen kijken).
- Hoe meer je in de middenpositie zit, des te belangrijker je balans is als ruiter. Je wilt immers niet jouw balans en die van je paard verliezen en/of verstoren en alle kanten op draaien/zwaaien wanneer je een bepaalde oefening uit moet voeren. Dus jouw taak als ruiter is om je daar meer op te richten.

Wat we eigenlijk zouden willen, is dat je voeten op één lijn verticaal liggen met je bekken in de neutrale positie. In je bekken zit het centrum voor de balans. Een voorbeeld: ga maar eens staan, dat gaat prima maar zet je één voet voorover en je bovenlichaam naar achteren. Dan voel je dat je moeite moet doen om in de juiste balans te blijven. Je kunt je voorstellen dat dit voor de druk in de mond van je paard nadelig werkt. Daarnaast komt de druk te ver achter in het dressuurzadel te liggen wat ook voor je paard en jezelf niet prettig is.

Ruiterbalans in relatie tot het zadel

Je herkent het wel dat je instructeur vraagt om rechtop te zitten en dat je dit de nodige moeite kost. Dat heeft dus te maken met het feit dat het zadel je in een stoel-zit plaatst en je hier dus alle zeilen moet bijzetten om in balans te zitten. Maar hoe makkelijk zou het zijn als je een zadel zou hebben waarbij je direct en met minder moeite in balans zou kunnen zitten? Dat vinden wij dus ook.

Vroeger probeerden we tijdens het rijden wel eens wat te sleutelen aan de balans door er bijvoorbeeld achter iets onder te leggen om onszelf meer in balans te krijgen. Wat voor de ruiter op zich wel werkte maar voor het paard totaal averechts. Heel vreemd dat de paarden ineens minder enthousiast waren om met ons aan het werk te gaan. De boom van dat betreffende zadel was vooral op het paard gericht en hoe de ruiter dan vervolgens niet mee kon zitten was ondergeschikt

Maar onderzoeken wijzen uit dat als een zadel de ruiter niet in staat stelt om in balans te zitten, dit verstrekkende gevolgen heeft voor het paard. Misschien rijd je drie uur per week paard, misschien ook wel 20 uur als beroepsruiter? Wil je je zit, houding en communicatie met je paard verbeteren? Dan moet je je er ook bewust van zijn hoe je houding is naast je paard want met 4x een half uur per week kom je er helaas niet. Belangrijk: ook niet recreatief. Want je wil natuurlijk het beste voor je paard, dat hij/zij jou communicatief begrijpt.

Analyse ruiterhouding

Wisten jullie dat het zo is, dat als een zadel beter past voor de ruiter en iets minder voor het paard dat je je paard hier minder mee in de weg zit als andersom? Wie had dit kunnen bedenken! Of als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk wel logisch. Als je een paard longeert met een minder passend zadel geeft dit nog geen problemen maar als de ruiter erbovenop gaat zitten begint de ellende.

Dus een zadel dat de ruiter in staat stelt om de beweging van zijn of haar paard mee te volgen is dus van essentieel belang. Dit is ook precies de filosofie van Graziozo en de samenwerking met bekkenfysiotherapeut- Grand prix amazone en Centred Riding instructeur Dimphy van Oss.

Door onze achtergrond als zware tour amazones en instructrices weten wij exact waar de behoefte van onze klanten liggen. Met dit unieke concept zijn wij al twee keer in de prijzen gevallen bij ‘Horse’ product van het jaar verkiezing. Dit heeft geresulteerd in een 3e en 1e plaats waar wij ongelooflijk trots op zijn.

Hoe gaan wij te werk tijdens het pasconsult van een dressuurzadel?

Om te beginnen maken wij gebruik van pakketten waarbij we nu wat dieper ingaan op het consult pakket B en C. Dit pakket is een combinatie van het standaard pasconsult met als aanvulling een computeranalyse van het bekken. Dit wordt gedaan op de flex (Saddle). Deze heeft bij ons een gepatenteerde upgrade gehad en noemen wij de flexsaddle.

Je kunt nu op een dressuurzadel je bekkenanalyse uitvoeren. Dit is uniek en onderscheidend. Wij starten met het opmeten van de ruiter. Dit doen wij om te bepalen welke type zit deze ruiter nodig heeft. We bepalen de lengte van het zweetblad, het formaat, positie, hoek van het knieblok (dit zijn 20 mogelijkheden) positie van de beugelriemhaak, wel of geen bovenbeensteun, etc. dit omdat wij weten dat als een zadel naadloos aansluit op de anatomie van de ruiter dit het beste eindresultaat heeft voor zowel ruiter als paard.

Totaal zijn er per model 40 opties mogelijk.

Opmeten van de ruiter

Als de ruiter helemaal is opgemeten zal er een functioneel bewegingsonderzoek plaatsvinden om op die manier mogelijke asymmetrie, bewegingsbeperkingen en disbalans te ontdekken bij de ruiter. Ook zal er met de flex saddle gekeken worden naar eventuele compensatie strategieën van de ruiter en worden bepaalde bewegingspatronen in kaart gebracht.

flexsaddle analyse

Hoe gaan wij te werk tijdens het pasconsult van een dressuurzadel?

Er zal worden gestart met een anamnese. Wij zullen een aantal gerichte vragen stellen om zo een goed beeld te krijgen van je paard. De bovenlijn van je paard wordt gecontroleerd op gevoeligheden, temperatuurverschillen en eventuele asymmetrie.

Alle zaken die van invloed kunnen zijn voor de ligging van het zadel worden in beeld gebracht om vervolgens je paard op het harde in stap en in draf te bekijken en vervolgens nog even aan de longe.Dan hebben wij een goed beeld gekregen met welk zadel(s) er kan worden gereden. Ook worden er templates van je paard gemaakt. De lengte en de breedte van de rug worden gemeten. Hiermee bepaal ik welk type kussen het betreffende paard nodig heeft.

De kussens worden per paard qua lengte en breedte op maat gemaakt. Vandaar dat deze maten ook worden gemeten. Zo is elk zadel en elk kussen weer anders. Wij willen graag het draagvlak dat er is gebruiken. Ook hierin zijn wij uniek. Natuurlijk is het zo dat als je meerdere paarden moet rijden met dit zadel, we in overleg hier rekening mee kunnen houden. Dan doe je een kleine concessie wat betreft het gebruikmaken van het gehele draagvlak maar dat is bij elk ander merk natuurlijk altijd omdat kussens nooit exact op maat worden gemaakt. Het mooie van dit systeem is dat wij als Graziozo zelfs de kussens kunnen vervangen mocht er om welke reden dan ook een ander paard komen. Dan moet dit paard natuurlijk wel dezelfde boom nodig hebben. De rest is aanpasbaar, maar dat spreekt voor zich. Omdat wij ons ontzettend bewust zijn dat paardrijden een puzzel is en hoe meer puzzelstukjes op de juiste plek vallen, hoe beter het eindresultaat.

Het belang van symmetrie bij ruiter en paard

Hoe meer symmetrisch je paard en hoe meer symmetrisch jij zelf bent, hoe beter het eindresultaat. Dit kost ook inzet en oefening voor zowel je paard als voor jezelf. Hebben jullie enig idee hoeveel beter een paard loopt als jij behandeld bent? Er gaat veel aandacht uit naar het paard en dat is ook goed, maar met een topmanagement voor de paarden vergeten we vaak onszelf.

Dit terwijl wij wel van enorme invloed zijn op de beweging van je paard. Vandaar dat wij het ontzettend belangrijk vinden om tijdens een beweeglijkheid onderzoek in beeld te brengen wat er aan de hand is en een plan op te stellen om dit samen met de ruiter aan te pakken. Kun je je bijvoorbeeld voorstellen als er een verstoring is in het bewegingspatroon van je bekken of een inadequate stabilisatie techniek? Je zitbeenknobbels zijn je contactpunten in je zadel.

Als die ongelijke druk geeft heeft dit natuurlijk invloed op de rechtgerichtheid van je paard en natuurlijk ook op je zadel. Het is dus van belang dat wij aandacht besteden aan het paard, aan de ruiter, een stukje anatomische kennis en rij-technisch advies om zo een optimaal en compleet resultaat te krijgen.

Ook als de klant hier interesse in heeft zal er, tijdens een consult, heel kort een klein stukje uitgelegd worden over de anatomie van een paard. Wij leggen iets uit over de wervelkolom, het bekken, de buik- en rugspieren van je paard. Vaak werkt dit erg verhelderend en is het veel makkelijker om je paard te begrijpen.

Het juiste dressuurzadel voor jou

Tijdens het rijden zullen we starten met het dressuurzadel dat zo dicht mogelijk aansluit bij het zadel dat ik voor de betreffende ruiter zal bestellen. Het zadel heeft diverse singelsystemen waar we tijdens het rijden ook naar gaan kijken. Voor de optimale ligging heeft ook elk paard een andere singelbehoefte en laten we het paard zelf ook praten. Ook als we eenmaal het zadel hebben gevonden dat de voorkeur heeft, gaan wij met jou aan de slag om te kijken naar je houding en zit. Daarna kijken we ook hoe het zadel dynamisch meebeweegt onder de ruiter.

Hier wordt ook weer teruggekoppeld aan de flexchair training die je eerder die dag hebt gehad. Ook zullen we rijtechnisch nog even meekijken en we richten ons dan met name op het bekken kantelen van je paard om op die manier een zo goed mogelijke bovenlijn te creëren. Dit is overigens geheel vrijblijvend. Als een ruiter graag alleen het zadel wil voelen dan mag dat natuurlijk ook zeker. Alles wordt in overleg met de ruiter gedaan.

Het dressuurzadel kopen

Als je hebt besloten een dressuurzadel te kopen  we kijken naar de uitvoering van het zadel. Er zijn wel 10 kleuren stiksels mogelijk. Daarnaast zijn er nog de verwisselbare InsertZ deze worden vaak gekozen bij het afleveren. We hebben een groot aanbod van wel 40 designs waar je zadel mee kan worden voorzien van de InsertZ die bij jou dressuurzadel past. De kristallen zijn van echt Swarovski kristal. Vervolgens is het 10 tot 11 weken geduld, voor jouw zadel geleverd wordt.
Mochten we tijdens het consult speciale dingen tegenkomen dan kan er een fysiotherapeutische behandeling worden geadviseerd, in sommige gevallen een aantal flexchair trainingen of instructies onder het zadel. Dit om tot een optimaal resultaat te komen. De conclusie: ''paarden moeten voor ons werken!'' Verwerpen wij bij deze. Je bent aan het samenwerken, ook al is dat recreatief of in wedstrijdverband.

Het is een teamsport waarin je samen zo goed mogelijk wilt samenwerken en jij bent daar zelf als ruiter de grootste manager in! Blijf bij jezelf en je paard en dan kunnen we nog heel lang van de paardensport genieten.

Het pasconsult samengevat:

Zadelconsult met bekkentraining/ computeranalyse op locatie: € 125,00
✔ Anamnese: door je diverse vragen over je paard en jou als ruiter te stellen, brengen we alle relevante zaken in kaart.

✔ Conformatie: we letten daarbij vooral op bepaalde punten van het paard die relevant en van belang zijn voor het verdere pasconsult.

✔ Bovenlijn onderzoek: we checken je paard op gevoeligheden, temperatuurverschillen en eventuele ongelijkheid van de schouders. Deze zaken kunnen van invloed zijn op het zadel.

✔ Templates: er wordt een template gemaakt van het paard om de maten vast te leggen. Dit wordt bij vervolgconsulten opnieuw gebruikt om te controleren of en hoe het paard is veranderd.

✔ Zadel passen: na te hebben beoordeeld welk model(len) er geschikt is/zijn, controleren we dit in stand op het paard.

✔ Zadel passen in beweging: als het zadel in stand goed lijkt te liggen en het juiste singelsysteem voor je paard is toegepast, gaan we dit beoordelen in beweging. We kijken ook naar de juiste zit voor jou als ruiter om zo de optimale balans te bewerkstelligen.

✔ Houding- en zitanalyse te paard: we kijken naar de zit van de ruiter en hoe deze in statische houding is. We kijken ook naar de dynamische houding. Hierbij worden problemen herkend die kunnen ontstaan uit een verkeerde houding van de ruiter. Denk aan compensaties zoals: inknikken, kantelingen, vastzetten van het lichaam etc.

✔ Computeranalyse van het bekken & Flexsaddle training: op de flexsaddle kunnen we het zadel leggen dat op de anatomie van de ruiter is aangepast. Hierop train je vanuit de ruiterpositie waar je normaal gesproken in zit, je bekken en core.

Dit is ter bevordering van de conditie, beweeglijkheid, techniek en stabiliteit. De Flexsaddle is een zadelkruk met verschillende bewegingsrichtingen. Onder de kruk zit een sensor die jouw bewegingen registreert. Op het scherm kun je zien hoe jouw neutrale zit is en kun je de beweging van jouw bekken volgen. Hierbij worden de diepe rug en buikspieren gebruikt.

Je wordt met deze training bewust van de hulpen die jij normaal gesproken onbewust aan je paard doorgeeft. De Flexsaddle richt zich op de scheefheid of onvoldoende stabiliteit van de ruiter, die invloed heeft op de samenwerking met het paard.

✔ Trainingsschema op maat: we maken een trainingsschema op maat aan de hand van de bevindingen van de analyse te paard en de analyse van het bekken met de Flexsaddle. Hier kun jij als ruiter mee aan de slag gaan in de praktijk. Het trainingsschema bevat aandachtspunten en oefeningen om jouw houding en zit te verbeteren.

✔ Instructie door Grand Prix/ORUN 4 instructeur is optioneel bij te boeken tegen een meerprijs.

Contact opnemen

Wil je meer informatie over onze zadels of wil je graag een afspraak maken om een zadel te passen? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.