Een nieuw dressuurzadel is niet iets wat je online koopt. Het is erg belangrijk dat het zadel op maat gemaakt is voor jouw paard. Bij Graziozo hebben we veel expertise in het aanmeten van een nieuw dressuurzadel. We kijken niet alleen hoe het zadel op je paard ligt, maar ook wat deze voor invloed heeft op jouw ruiterhouding. Het is belangrijk dat beide aspecten goed geanalyseerd worden zodat het zadel zowel voor jou als voor je paard goed past. Voordat je een nieuw dressuurzadel gaat kopen heb je natuurlijk wel eerst een paard nodig. Het uitzoeken van een nieuw paard vergt veel aandacht. Dat is logisch, want dit wordt jouw maatje voor een hele lange tijd. Voorafgaand aan de koop denk je goed na over wat je zoekt in jouw toekomstige maatje. Als alles in kaart is gebracht, dan kan de grote zoektocht van start.
Vaak gaat dit in combinatie met het advies van een kennis met verstand van zaken en/of je vaste instructeur of instructrice. Samen gaan jullie op zoek om een geschikte match te vinden. Vaak vind je na het proberen van meerdere paarden een speciale waar je direct een super klik mee hebt. Dit is een prachtig moment: je hebt het paard gevonden!
Desalniettemin worden nog 1 of 2 afspraken ingepland om zeker te zijn van de juiste match en de beslissing te nemen. Deze topper gaat het worden! Dan is het moment aangebroken dat je een prijs overeen bent gekomen en dat de keuring wordt ingepland. Altijd een spannend moment! Gelukkig slaagt jouw paard met vlag en wimpel en mag het mee naar huis. Eenmaal thuis komt het aan op het juiste management.
Het paard moet wennen aan een andere plek en een andere ruiter. Zorgvuldigheid en goede begeleiding in deze fase is dan ook van groot belang. Daarbij hoort ook het aanmeten van een goed passend zadel. Bij de oude eigenaar is het paard vaak voorgereden met een zadel waarbij het heel goed mogelijk is dat dit een (dressuur)zadel betreft dat niet op het betreffende paard is aangemeten.
Dat is wederom goed nieuws! Want als jij met te kleine sportschoenen moet hardlopen dan kan je natuurlijk ook niet optimaal presteren en dit geldt ook zeker voor jouw paard. Het aanschaffen van een nieuw dressuurzadel is dan ook een mooie kans, want het kan zo maar eens zijn dat met een optimaal passend dressuurzadel jouw paard ineens nog beter gaat bewegen!
Het aanschaffen van een nieuw zadel is echter ook lastig want hoe weet je nou zeker of een zadel voldoet? In deze blog wil ik graag dieper ingaan op het belang van een dressuurzadel op maat voor zowel paard als ruiter. Oftewel: het belang van een maatwerk dressuurzadel.
Allereerst verschillen dressuurzadels in het soort boom dat zij hebben. Elke boom heeft weer andere eigenschappen en dit moet aansluiten bij de anatomie van jouw paard. Zelfs de flexibiliteit van de boom is van invloed op het eindresultaat. Daarom is het ook niet mogelijk om een zadel via internet aan te schaffen. Dit is vragen om problemen en soms zelfs een ongehoorzaam paard.
Helaas wordt er vaak ten onrechte gedacht dat als de boom aanpasbaar is, dat deze altijd op maat te maken is voor het betreffende paard. Dat is helaas niet altijd het geval. Een aanpasbare boom betekent alleen maar dat de maat van het kopijzer kan worden aangepast. Als je eenmaal een geschikt zadel voor je paard hebt gevonden, kan een aanpasbare boom natuurlijk wel heel fijn zijn.
Zo kan het zadel worden aangepast als het paard verandert tijdens het seizoen of door training. Naast de verschillen in boom, kunnen ook de boomtakken verschillen per zadel. De boomtakken kunnen naar beneden of naar achter gepositioneerd zijn en dit kan zorgen voor verschillen in comfort en bewegingsruimte.
Dan is er ook nog de twist van het zadel. Dat is eigenlijk de taille van de boom, niet te verwarren met de ruimte die tussen de kussens zit. Regelmatig liggen de kussens van het zadel ruimer dan de twist. Helaas is het zo dat met name bij de bredere paarden dit problemen geeft. Als een paard zakt met zijn hals dan moet er voldoende ruimte zijn voor het paard om de bovenlijn te ontwikkelen. Als de twist te smal is, kan dit voor problemen bij dergelijke paarden zorgen. Naast de verschillen in het soort boom zijn er ook verschillen in zadels en in de lengte en type kussens.
Ook zijn er verschillende singelsystemen die afhankelijk van de anatomie van je paard wel of niet bij jouw paard passen. Tot slot is het zo dat een zadel goed moet aansluiten. Als een zadel te ruim ligt, kan door het aansingelen en het gewicht van de ruiter piekbelasting ontstaan. Dit zorgt ervoor dat een te ruim zadel eigenlijk te smal word.
Al met al zijn er zo ontzettend veel verschillende aspecten dat het belangrijk is dat hier een deskundig iemand naar kijkt: een goede zadelmaker- of passer. Een goede zadelmaker- of passer beoordeelt daarbij een zadel in beweging. Let op: een zadel kan nooit statisch – in stilstand – worden beoordeeld. Een paard kan immers in stand en in beweging een totaal andere bovenlijn hebben.
Ook is het niet mogelijk om door je hand onder het zadel te plaatsen zelf de beweging te voelen of het zadel optimaal ligt. Bij het voelen verplaats je je gewicht naar voren en dit geeft een vertekend beeld.
Niet alleen voor het paard, maar ook voor de ruiter is een goed passend zadel belangrijk. Wat ongelooflijk interessant is is dat Centaur Biomechanics onderzoek heeft gedaan naar de invloed van ruiterbalans. Het onderzoek laat zien dat een paard nog meer last heeft van een ruiter in onbalans dan een niet passend zadel. Een niet passend zadel voor de ruiter is dus ook schadelijk voor het paard.
Vandaar dat het van belang is dat ook jij als ruiter over een passend dressuurzadel beschikt, want hoe beter het zadel aansluit bij de anatomie van de ruiter, hoe optimaler het eindresultaat voor de ruiter én het paard. Graziozo zadels zijn daarom ook gericht op de anatomie van de ruiter. Daarbij kijken wij naar verschillende elementen, zoals: de vorm van de zitting, de hoogte van de lepel, de positie en lengte van het knieblok, de lengte van het zweetblad, de positie van de beugelriemhaak, wel of geen bovenbeensteun en de diepte van de zit.
Wij kunnen zelfs samen met de bekkenfysiotherapeut een computeranalyse maken om deze elementen zo optimaal mogelijk af te stemmen op jouw anatomie. Vanuit de wetenschap dat als de ruiter optimaal kan meebewegen en de beweging van het paard beter kan volgen, dit ook voor het paard vele malen comfortabeler is.
Naast dat ruiters zelf kunnen veranderen (denk aan gewichtstoename of -afname), is vaak ook het bekken van de ruiter niet symmetrisch. Aan het bekken zitten de zitbeenknobbels die contact maken met het zadel. Een asymmetrisch bekken bij de ruiter kan dus leiden tot ongelijke druk op het zadel en doorwerken op de ligging van het zadel op termijn.
Net als een mensenlichaam, verandert ook een paardenlichaam met training en tijd waardoor een eens passend zadel toch op termijn kan gaan schuiven. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat in 75% van de gevallen van een schuivend zadel een verandering bij het paard de oorzaak is. Daarbij is vaak een romprotatie de oorzaak. Als een paard zich ontwikkeld kan het zo zijn dat je paard verandert in de bovenlijn.
Ook kan de bespiering eerst afnemen door het ontwikkelen van de borstspier die ervoor zorgt dat de ribbenkast inclusief de schoftwervels er meer uit zullen komen. Daarbij wordt vaak ten onrechte gedacht dat trainen alleen maar leidt tot toenemen van het volume.
Dit klopt dus niet in alle gevallen en is ook geen teken van het niet juist ontwikkelen of op de juiste manier trainen van je paard. Tevens kan ook het paard in het seizoen erg veranderen.
Wil je meer informatie over onze zadels of wil je graag een afspraak maken om een zadel te passen? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.